Деветият европейски форум за социално предприемачество се провежда от 29 септември

...
Деветият европейски форум за социално предприемачество се провежда от 29 септември
Коментари Харесай

Къде и как се реализират хората с увреждания у нас - успешните примери



Деветият европейски конгрес за обществено предприемачество се организира от 29 септември до 4 октомври 2021 година, в Международен Панаир - Пловдив, палата 11.

Всички мероприятия се организират хибридно (на живо и посредством онлайн платформи), в влиятелни зали с проведено снимане и онлайн предаване.

Социалната стопанска система в действителност е икономическа активност, учредена на устрема към благополучие и благоденствие за доста хора, а не толкоз адресирана към облага. Дейност, която съставлява самобитна опция на стопански напредък, учреден само на употреба на естествени запаси.

Темата разяснява в “Нашият ден “ госпожа Зорница Русинова , ръководител на икономическия и обществен съвет.

“Социалното предприемачество е идея, зад която се обединихме много заинтригувани страни. Освен множеството обществени предприятия – организации на хора с увреждания или такива, които наемат хора с увреждания – тематика, която беше в полезрението на Икономическия и обществен съвет години наред. 2018-2019 година, се стигна и до приемане на законодателството в нашата страна.

Важните тематики от тук нататък за обществената стопанска система и предприемачество са – какво е належащо да се направи. Без подозрение това са стопански субекти, които също са потърпевши от Covid рецесията. Може би те са доста по-пострадали от останалите предприятия.

Защото част от работещите в тези предприятия са хора, които бяха изложени чисто здравословно и са в най-рисковите групи. Но и в множеството случаи това са дребни предприятия, които доста мъчно се конкурират с останалите. При тях самото произвеждане на артикули изисква доста повече запаси. Трудно се намира личен състав.

Ключови са уговорките, които би трябвало да се поемат от страна на държавното управление и поддръжката, която могат да получат .

В очакване сме Европейска комисия да разгласи целеустремен проект за деяние, обвързван със обществената стопанска система. И би трябвало да забележим какви ще са плановете в народен проект. Тези предприятия се нуждаят от финансиране, което да ги поддържа в идващите няколко години, с цел да продължат да работят.

Но са нужни и много повече вложения. Първо, те да могат гладко да минат през този преход на цифровизация, който виждаме.

Чуйте Зорница Русинова в звуковия файл.

Темата разяснява в “Нашият ден “ и Ванина Костадинова , шеф на Оперативна програма „ Социално дружество за хора с увреждания - Пловдив “. В него действат три ателиета за шиене, керамика и стъклодувно и работят 30 чиновници с разнообразни увреждания.



“Идеята на текстилното ателие е да покрива и задоволява потребностите на община Пловдив. Това е добър образец по какъв начин опциите на едно обществено дружество могат да бъдат включени в облекчаване на потребностите на общината . Хората, които работят в предприятието, имат непрекъсната претовареност.



В керамичното ателие се създават ръчно разнообразни сувенири, които са емблематични за град Пловдив. Имаме чаши, халби, чинии, магнити, ключодържатели и други



Последното ни ателие е стъклодувното . То беше осъществено по концепция, която се роди в самото дружество от служещите в него и с поддръжката на Община Пловдив. То няма аналог в България. В него се създават старите играчки от стъкло, които са ръчно издухани и декорирани. При нас работи последният останал занаятчия в България по духано стъкло. Самият той е човек с увреждане. В момента образова още пет индивида с разнообразни увреждания на изчезващия поминък. Ателието е доста уместно за хора с увреждания, тъй като съвсем всичко се прави в седнало състояние.

Ролята на Община Пловдив за оцеляване на предприятието

Общината действително влага непрекъснато в общинското дружество, то е на бюджетна прехрана.

Чуйте Ванина Костадинова в звуковия файл.

Книжарница с задача “Надежда “ е обществено дружество, в което работят единствено хора с увреждания. За момента тази книжарница е единствената по рода си в страната. Тя е част от Сдружение “Паралелен свят “.

Темата разяснява в “Нашият ден “ и Кремена Стоянова , ръководител на съдружие „ Паралелен свят “.

“Социалното ни дружество започва още през 2010 година със основаването на сдружението. Ние сме родителска организация, която е събрала родители на деца по това време с увреждания. Сега към този момент те са младежи.



С порастването на децата,  пораснаха и концепциите ни. Имахме щастието 2018 година да аплайваме по план по оперативна стратегия, който ни оказа помощ да осъществяваме нашата фантазия, да се сътвори място и пространство, в което порасналите ни деца да работят.

Мислейки какво тъкмо могат да вършат в един огромен град като Пловдив, взехме решение,че най-лесно биха се осъществили с нещата, които са правили през времето, в което са ходили по лечения. И това е нещо с ръчна работа.

Създадохме работилница за правене на картички и дребни сувенири, мислейки къде да ги продаваме, ни пристигна концепцията да създадем книжарничка, в която с изключение на сувенирите да продаваме и книги.

Чуйте Кремена Стоянова в звуковия файл.
Снимки: www.plovdiv.bg, Facebook - персонален профил, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР